Nieuwe richting voor Nederlandse overheden

De gemeente Hoorn in Noord-Holland telt ongeveer 75.000 inwoners. Zoals de meeste gemeenten is de organisatie verantwoordelijk voor het welzijn van deze bewoners door het verlenen en organiseren van verschillende diensten. Toen de sociale diensten per 1 januari 2015 werden gedecentraliseerd, moest Hoorn echter hun beheersysteem voorbereiden om vertrouwelijke gegevens te beschermen die met externe partijen zouden moeten worden gedeeld.

Dringende deadlines

Een bestaand systeem dat door alle gemeentelijke en nationale overheden in Nederland wordt gebruikt (genaamd de GGK-VECOZO-portal) zou het nieuwe proces moeten afhandelen. Het werd echter al snel duidelijk dat de portal niet op tijd klaar zou zijn vanwege het complexe netwerk van verouderde systemen dat erachter hing. Gemeente Hoorn nam als één van de eerste overheidsorganisaties de regie over de ontwikkeling van een nieuwe, moderne oplossing om ervoor te zorgen dat hun gemeente volledig voorbereid zou zijn op de omschakeling.

Toen de deadline naderde, wendde Arnoud Huijgen, Senior Informatieadviseur Stad Hoorn, zich tot Betty Blocks om te helpen bij het ontwikkelen van een nieuwe aangepaste portal voor sociale diensten.
1920x1080_blogpost_ITbacklog

“Tijdens onze eerste bijeenkomst in december werd een proof of concept opgeleverd. De gewenste resultaten waren al na twee dagen klaar en de totale aanvraag was voltooid voor het einde van het jaar.”

Zien is geloven

Arnoud Huijgen nam contact op met Chiel Wester, Senior Sales Engineer bij Betty Blocks, om precies te bespreken wat de gemeente in korte tijd nodig zou hebben. In wezen zouden ze een volledig veilige backend met meerdere ticket-, rapportage- en gegevensbeheersystemen nodig hebben om de nieuwe tool succesvol te laten zijn. Wester en zijn team verzekerden Huijgen dat de ontwikkeling in minder dan een maand kon worden voltooid en leverden tijdens de eerste bijeenkomst zelfs een werkdemonstratie af in minder dan twee uur.

“De propositie leek te mooi om waar te zijn. We zouden onze applicatie 8 keer sneller kunnen ontwikkelen, en zonder programmeren,” aldus Huijgen. "We hebben besloten om het een kans te geven tijdens een demonstratie, onder het mom: we zullen het geloven als we het zien!"

Er ontstond direct een goede band met Betty Blocks omdat ondernemerschap één van de kernwaarden van gemeente Hoorn is. Na de demonstratie en het afronden van het gebruikersverhaal dat de ontwikkeling zou begeleiden, waren de teams klaar om te beginnen.